SZÁZÖTVEN ÉVE PRÁGA SZÍVÉBEN


Százötven éve Prága szívében

Születésnapját ünnepelte a Straropramen sörgyár

Az alábbi beszámoló a Chef & Pincér magazin 2019. októberi számában jelent meg.

Magyarországon – a néhány éve elindult hazai gyártásnak és forgalmazásnak köszönhetően – a fogyasztók legtöbbjének a Staropramen neve egyenlő a cseh sör fogalmával. A kiváló minőségű termékeinek köszönhetően hazánk mellett nem csak a kontinensen, de az egész világon méltán nagy népszerűségnek örvendő sörgyár idén ünnepelte töretlen sikerekkel kikövezett másfélszáz évének jubileumát, amelyre a Borsodi Sörgyárnak – a brand helyi partnerének – köszönhetően mi is ellátogattunk. Helyszíni beszámolónk következik.

Két nap Prágában, sörgyárlátogatással, kóstolóval… Ilyen szíves invitálásnak nem könnyű ellenállni, pláne, ha az ember nem is igazán akar, lévén jómaga is nagy tisztelője és – nem csak a nyári hőségben – fogyasztója a Straopramen söröknek. A magyar sörbarátoknak nem kell bemutatni az üdítően kesernyés világost, a karamellás, bársonyos ízű barnát, a telt, rubinvörös színű félbarnát – a Granátot –, és az ínyencek kedvencét, a szűretlen búzát. Így voltam vele én is, tehát érthetően nem kis várakozással indultam neki a prágai útnak, hiszen mi lehet nagyobb öröm egy rajongónak, mint látni kedvencét hazai pályán – legyen az sör, avagy focicsapat? Szerencsére a kiutazó meghívottak mindegyikének hasonlóan dobbant a szíve, így dacára a korai indulásnak, lelkes csapat szállt fel az európai sörbirodalom fővárosába tartó buszokra.

Bizony hosszú idő nyolc óra – főleg egy autóbusz szűkös ülésében töltve – de a jó dolgokért érdemes böjtölni: a kora délutáni szusszanás és pár falat után neki is vágtunk a nagy kalandnak: irány a Staropramen smÍchovi gyára, a Moldva partján!

Vendéglátóink igencsak kitettek magukért, pedig lássuk be, egy gyárnak az udvara azért nem egy brazil karneváli helyszín. De mégsem volt senkinek oka panaszra – a legfinnyásabbak is maximálisan elégedettek lehetettek azzal, amit kaptak: jéghideg, a lehető legfrissebb csapolt sört, hozzávaló finom ételekkel és vérpezsdítő muzsikával. Szóval, ha engem kérdeznek, ennél jobb nem kell az ember fiának-lányának, Rióban pedig amúgy is sokkal gyengébb sört mérnek.

Fesztiválhangulat Staropramen-módra: óriás színpad délutáni-kora esti koncerttel a sörgyár udvarán, gasztro kavalkád a gyárkémény előtti placcon. A szervezők a sörmárka gyártmányai mellé frappánsan rögtön ételeket is ajánlottak, így a hűsítő kortyok mellé egyből ezekhez illő ízvilágot képviselő falatok is párosultak a street food birodalmat idéző udvaron, a standoknál.

A kiváló, sűrű, de lágy habú Staropramen Premium mellé marhaburgert, igény szerint pedig vegetáriánus Portobello burgert kóstolhattunk, míg a szűretlen Staropramen pavilonjában az angol kedvenc, a fish & chips került papírdobozokba. A halat igazi prágai különlegességként hirdették: az alapanyagként felhasznált pontyfalatkák a Cseh Köztársaság fővárosának Smíchov régiójából származtak, melyet kellően roppanós sörtésztában, kapros szósszal és burgonyacsipsszel fogyaszthattak a halételek kedvelői.

Egy következő fabódé kínálata a mélysárga, de enyhén mégis vöröses árnyalatú Staropramen Granát volt, mely egy erősen komlós félbarna – ezzel akár fel is készülhettünk a sötétebb árnyalatú Staropramen kóstolására. Ezen a helyszínen szintén egy lokális kuriózumot volt lehetőség megízlelni: a smíchovi frissen sütött, puha gofri csokoládéöntettel és egy szintén helyi, népszerű cukrászda vaníliafagylaltjával együtt került az édesszájúak tányérjára.

Tovább haladva a forgatagban, az újabb csapolást követően sötétbarna – már-már feketés – színű, kissé gyengén habzó, enyhe illatú nedű került a korsónkba, melynek íze már sokkal jellegzetesebb: pörköltes, malátás, megfelelően kesernyés és kávés, ahogy azt szeretjük. A Dark a Staropramen barna söre, aminek megfelelően erre a kategóriára jellemző jegyeket hordoz magában. Itt a keleti ízekért lelkesedők népszerű, gőzgombócba töltött kantoni ropogós marhaszegyből fogyaszthattak kedvükre, míg a húsmentes étkek barátai ennek grillezett sajtos változatából falatoztak.

A rendezvényen az autóval érkező vagy az alkoholt mellőző vendégekre is gondoltak, ötödik opcióként az alkoholmentes Staroprament verték csapra, a pultnál pedig sült marhahússzeleteket ízlelhettek meg a látogatók, barnasörrel megbolondított borsmártással nyakon öntve, ropogós burgonyakörettel tálalva.

A sör-és ételkínálatot végigkóstolni nem volt egyszerű küldetés, de rendelkezésre állt jópár óra a misszió abszolválására, melyet jómagam személy szerint megközelítőleg félsikerrel teljesítettem. A sörös gasztroünnepet Nile Rodgers és zenekara, az 1976-ban alakult Chic koncertje zárta. A formáció a disco stílus egyik nagyköveteként fülbemászó funky és soul dallamokon, ritmusokon túl többek közt David Bowie „Let’s Dance” és a Daft Punk elektronikus zenei duó „Get Lucky” slágereivel is hozzájárult a pezsgő esti hangulathoz. Elképzelhető, hogy az imént említett dalok hallatán a helyszínen összegyűlt tömeg nagy része elcsodálkozott, de ismeretes, hogy a neves zeneszerző-gitáros számos világsikerű előadóművész és produkció születésénél bábáskodott, így az említett szerzeményeket sem illegálisan kölcsönözte a prágai sörgyár udvari színpadára, ezzel emelve a Staropramen születésnapi rendezvényének színvonalát.

Szombaton – az előző nap fáradalmait kipihenve – egy gyárlátogatás keretein belül testközelből kísérhettük végig, mi történik a színfalak mögött: egészen a malátaroppantótól a főzőház rejtelmein át bepillantást nyertünk a sörgyártás folyamatába, majd az élmény megkoronázásaként magunk csapolhattunk az utolsó szűrés előtt álló félbarna Granátból, amit természetesen le is hajtottunk az illatolást követően. Prága talán az egyik legkedvesebb európai fővárosom: festői környezete, absztrakt szobrai, csodás építészete, misztikummal átitatott macskaköves utcái és megannyi vonzó látnivalója mellett a kulturális élet részévé vált sörkultusz is méltán vonzó az turisták és idelátogatók számára, így számomra is. Az eddigi ad hoc-jellegű prágai kirándulásaim optimális kiegészítője volt a Borsodi Sörgyár által szervezett program. Most már tudom, milyen a helyi ponty szűretlen Staróval öblítve, Lukáš Skála vaníliafagylaltjával kísérve. Prága, 150 éves Staropramen jubileum, sörmámor, köszönjük!

Zékány L. Rita / Zékány János

Fotók: Zékány L. Rita és Zékány János

VISSZA A CIKKEKHEZ